Tandcyster

Hunde og katte kan i relation til ufrembrudte tænder få cyster i kæben

 

Der finder 3 forskellige former for kæbecyster og hos hunde og katte er den man kalder “dentigerous cysts” eller follikulær cyste den mest almindelige. Definitionen på en “dentigerous cyst” er en væske-fyldt cyste omkring kronen på en ufrembrudt tand.  

 

Årsagen til dannelsen af en cyste skal findes i den fysiologiske proces som sker ved tandskifte. Den blivende tand ligger omkranset af en form for sæk nede i kæben. Ved normal tand frembrud brydes denne sæk. Ved manglende frembrud brydes denne sæk imidlertid ikke og der kommer en afskalning af celler indtil lumen af sækken, hvilket skaber et osmotisk tryk. Trykket hiver væske ind i sækken og skaber en væskefyldt cyste. I takt med af cysten vokser sig større og større, vil omkringliggende knogle og tilstødende tandrødder forsvinder. Ovenstående gælder dog ikke i alle tilfælde, da man indimellem også kan se at tanden og sækken ligger latent i kæben eller at tanden absorberes. 

 

Manglende frembrud af en tand kan enten skyldes udviklingsmæssige problemer med den fysiske barriere som tanden skal bryde eller manglende kræfter til selve frembruddet. Brachycephale (fladsnudede) racer er i overtal og problemet ses ofte i begge sider og den første præmolar (lige bag hjørnetanden) er den mest almindelige tand at se det hos. 

 

Lidelsen er ifølge litteraturen ikke smertefuld med mindre cysten bliver inficeret. Jeg har dog flere eksempler på hunde, hvor ejer har kunnet se en tydelig forandring på hunden efter behandling af cysterne. 

Mistanken om en cyste kommer når en hund mangler en til flere tænder og den endelige diagnose stilles ved hjælp af røntgen og histopatologi. Grundet udtynding af knoglen kan frakturer i yderste konsekvens fremkomme. 

 

Behandling består i ekstraktion af den ufrembrudte tand samt fjernelse af cystevævet. Ved store cyster kan det være nødvendigt at fylde hulrummet med knogleopbyggende materiale. Kontrol med røntgen anbefales for at sikre heling. 

 

Jeg anbefaler alle boxere at få tjekket for fuld tandsæt ved 6-8 måneders alderen og få lavet evt forebyggende behandling ved mangel af en eller flere tænder. Denne forebyggende behandling består i at hjælpe tanden fri eller ekstraktion af tanden, afhængig af dens placering i kæben. 

© 2019 by copenhagencaterham.dk Proudly created with Wix.com

  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon